Thursday, May 05, 2005

In de woestijn worden kinderen groot

Waarom "woestijn"?
Drie redenen:
1. In de Joodse traditie is de woestijn de plaats van de "eerste liefde" tussen JHWH - Ik zal er zijn en het volk dat zich nog maar pas aan de benauwing van het slavenland Mitsrajiem (Egypte) had weten te onttrekken. Daar in dat barre land, waar mensen op zichzelf zijn aangewezen, waar ook alle franjes en al te mooie religieuze praatjes wegvallen, daar kan de Stem worden gehoord: waar is je zuster? Waar is je broeder? Die vraag is de samenvatting van de godsdienst van Israël, die bij nader inzien geen dienst is aan welke god ook, maar een dienst aan de zuster en de broeder.
2. De woestijn kan ook uitdrukking geven aan onze huidige bestaanservaring: we weten het niet meer. De gebaande en geijkte wegen zijn er niet meer, of ze zijn minstens verborgen geraakt onder het woestijnzand van de huidige samenleving die één en al vraag is geworden. Zijn we niet allen, ook al noemen we ons 'gelovig', agnostici geworden, mensen die de moed hebben om te zeggen: we weten het niet.
3. De woestijn nodigt mensen uit om elkaar te dragen. We zijn op mekaar aangewezen. Woestijn nodigt uit tot gemeenschap tegen alle fragmentering en indivisualisering in.
Zo worden in de woestijn de kinderen groot, vooral in het aanvaarden van de eigen kleinheid en bescheidenheid.

1 Comments:

At 6:39 pm, Anonymous Anonymous said...

Beste paul,
ik probeer nog eens om je te feliciteren met jouw 'identiteits'verklaring en je tevens te bedanken voor de weg die ik met jou reeds mocht gaan in de woestijn met het uitzicht op het beloofde land.
andré

 

Post a Comment

<< Home